Cluj-Napoca, Bld. Eroilor, Nr. 10, et.1, ap.14
contact@psiholog-stelaneamt.ro
0740032422
"L-am rabdat toata viata, pentru copiii mei!”

Nu de putine ori, psihologilor, le este dat sa auda in sedintele de psihoterapie afirmatii de genul: „l-am rabdat toata viata, pentru copiii mei”, „nu am divortat din cauza copiilor”.”am suportat si m-am sacrificat, doar ca voi sa aveti tata”.

Copiii, mai apoi, sunt marcati toata viata de martiriul propriei mamei care le spune aceasta fraza cu lacrimi in ochi.

Psihologii semnaleaza, ca in spatele acestor afirmatii se ascunde un alt adevar. Sunt altele cauzele pentru care, o mama nu isi paraseste sotul, cu toate ca acesta o agreseaza fizic sau verbal, chiar si in fata copiilor.

Ceea ce poate sa o determine pe mama sa faca aceste afirmatii cu atata convingere, poate sa fie relationat, cu o trauma pe care ea a trait-o in copilarie. Poate ca, in copilarie s-a confruntat cu probleme de genul: decesul unuia dintre parinti sau frati, alcoolism, certuri, lipsa de implicare in viata copiilor, lipsa studiilor sau intratul in campul muncii destul de devreme. Oricare dintre acestea pot dezvolta in copil o personalitate dependenta, ceea ce insemna faptul ca aceasta va cauta tot timpul un salvator care sa vina sa il scape din calvarul de acasa si caruia o sa ii ofere totul.

In acest context, psihologii au relatat ca in cazul baietilor exista tentatia sa intre in bande de cartier si capata comportamente antisociale pentru a fi acceptati de noii lor “prieteni”, iar la fete tendinta de a incepe viata sexuala mult prea devreme in speranta unei casatorii sau a unei relatii cu o persoana, de obicei mai in varsta, cu care sa plece din casa parintilor cat mai repede.

O alta cauza, poate sa fie dependenta financiara, intelectuala sau psihologica. Dependenta financiara este atunci cand depinde de banii sotului. Solutia consta in a-si cauta de munca. Posibilele motive expuse de ea: nu am carte, nu am timp pentru ca ma ocup de copii si de casa, sunt nule sau demonsteaza ca vorbim cu o persoana subdezvoltata intelectual sau cultural, ori este lenesa, exagerat de timida sau bolnava. Tot in aceasta categorie se pot incadra uneori sotiile oamenilor de afaceri de succes care accepta orice din partea acestuia pentru a nu-si pierde statulul social. Ele spun ca stau in acea relatie pentru viitorul copilului, pentru a-I asigura acestuia cele mai bune studii sau haine.

Din nefericire, acest comportament al mamei, dar si afirmatiile pe care le face cu atata convingere, dar cu care se minte, sunt extrem de nefaste pentru copiii ei. Acestia crescand cu un tata cu probleme vor invata sa isi manipuleze mama si prin ea pe tata pentru a obtine bani si avantaje. Acestia sunt acei copii de bani gata care fac accidente, conduc sub influenta alcoolului, fura si intra in tot felul de grupuri rau famate. Mamele vin ulterior la psiholog considerand ca vinovat este doar tatal si el trebuie sa plateasca. “…doar copilul cu el seamana pentru ca asa facea si el in tinerete”, spun ele… Ce uita dumnealor este faptul ca sotul, intr-un fel sau altul a reusit in viata. Insa fiul cu siguranta nu va reusi decat sa ruineze tot ce a construit tatal lui.

Mamele, care se confrunta cu astfel de probleme, vor prefera sa se ascunda in spatele lor, de frica, ca nu vor reusi niciodata sa razbata singure in viata, sau pentru ca s-au obisnuit cu un statut social la care nu vor sa renunte. De  teama sa renunte la propriul confort, isi vor traumatiza copii, incat acestia, la randul lor, vor avea mari probleme de relationare si cu multe nereusite in intemeierea propriului camin.

In consecinta, aceste mame raman intr-o relatie dezastruasa pentru ele insele, din cauza propriilor frici ori satisfacerea propriilor nevoi. Cel mai indicat, pentru o astfel de persoana este sa apeleze la psiholog. In cadrul sedintelor de psihoterapei, vor invata cum sa isi creasca stima de sine, increderea in fortele proprii si eventual sa isi cladeasca un plan de viata in care traumele propriei copilarii sau dependentele de actualul partener sa ramana doar un vis urat.

 

Psiholog Cluj – Stela Neamt

Tinem legatura pe pagina de facebook

Vrei sa primesti in privat pe email urmatorul articol? Trimite un mesaj cu subiectul doresc abonare la newsletter articole psiholog Stela Neamt   www.psiholog-psihoterapeut-cluj.ro/contact/

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0740032422
Blvd. Eroilor, Nr. 10
Romania, Cluj-Napoca