Cluj-Napoca, Bld. Eroilor, Nr. 10, et.1, ap.14
contact@psiholog-stelaneamt.ro
0740032422
Evaluare psihologica

 

Stabilirea rolului si controlul factorilor psihologici implicati in patologie revin psihologiei clinice.

Psihologia clinica este psihologia aplicata in patologie si in optimizarea subiectilor umani sanatosi (ex. profilaxia bolilor, optimizarea performantelor intelectuale, a performantelor individuale etc.). Patologia studiaza modul in care se instaleaza, evolueaza si se sfarsesc bolile.

Analiza clinica presupune:

  • Psihodiagnostic si evaluare clinica
  • Interventie psihologica
  • Cercetare
  • Educatie si formare profesionala.

Instrumentele psihologice utilizate în procesul de evaluare clinica includ:

  • Interviuri (structurate, semistructurate, libere)
  • Teste psihologice

Psihodiagnostic si Evaluare clinica

Psihodiagnoza este o modalitate de cunoaştere şi evaluare a persoanei concrete, evaluare care se referă la diferitele caracteristici psihice de natură cognitivă, conativă şi atitudinală, precum şi la personalitatea în ansamblul ei.

Funcţie de scopurile urmărite, psihodiagnoza concretizată într-un examen psihologic, evaluează nivelul de dezvoltare al unor procese, activităţi, şi însuşiri psihice, gradul lor de declin sau deteriorare precum şi rezervele compensatorii de care dispune persoana pentru contracararea acestor deficite

Psihodiagnoza ca proces de evaluare se concretizează într-un examen psihologic în care metoda testelor are un loc bine definit şi important dar ea nu se reduce la teste, implicând şi alte metode, la fel de importante cum sunt observaţia, interviul, metoda biografică, analiza produselor activităţii, etc.

Psihodiagnosticul se refera la cunoasterea factorilor psihologici, cu relevanta pentru desfasurarea diverselor forme de activitate.

 

Psiholog / Psihoterapeut – Cluj – Stela Neamt

Phone: 0740032422
Blvd. Eroilor, Nr. 10
Romania, Cluj-Napoca